Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/truffelmayonaisemaken.nl/public_html/wp-content/themes/catch-box/functions.php on line 1079

Wat zijn truffels?

Wat zijn truffels eigenlijk? Iedereen kent deze delicatesse maar wat is een truffel eigenlijk? Een truffel is eigenlijk een paddenstoel (een zwam) die onder de grond groeit op de stronken en wortels van bomen. De meest bekende truffelsoorten zijn de zwarte truffel en de witte truffel. Deze danken hun naam aan de kleur van de truffel, hoewel aan de buitenkant allebei donker van kleur, is de zwarte truffel zwart van binnen en is de witte truffel wit van binnen.

Europese truffel

De Europese truffel is de truffel waar iedereen van gehoord heeft en vooral in de dure en luxe restaurants gebruikt wordt. Doordat de Europese truffel moeilijk te vinden is en zeldzaam is, is de prijs hiervan erg hoog. Je moet hierbij al snel denken aan €2.000,- per kilogram truffel. De Europese truffel wordt nog altijd gezocht met de hulp van een varken of wild zwijn. Deze dieren zijn dol op truffels en kunnen met hun snuit in de grond graven om zo de truffel op te sporen; je moet er echter snel bij zijn als ze beginnen met graven, anders eten de dieren de truffel zelf op.

Chinese truffel

De Chinese truffel is in overvloed aanwezig en daardoor goedkoper dan de Europese truffel. Ga je zelf truffelmayonaise maken dan gebruik je deze truffel. De Chinese truffel is wel onderdeel van de truffelfamilie, maar heeft een andere Latijnse naam dan de Europese zwarte truffel. Dit komt omdat het bepaalde geurtonen mist die wel in Europese zwarte truffels zitten. Deze geur wordt vaak handmatig als een parfum op de Chinese truffel gespoten om experts te misleiden en de Chinese truffels te verkopen als Europese zwarte truffels.

Ben je geen expert op truffelgebied, dan vind je de Chinese truffel waarschijnlijk ook nog eens veel lekkerder doordat deze milder van smaak is. Een Europese zwarte truffel is namelijk extreem sterk van geur en smaak en vooral bedoeld voor de echte fijnproevers. Deze truffel is zo delicaat en duur dat het ook zonde zou zijn om hier truffelmayonaise van te maken.

Wil je zelf truffelmayonaise maken klik dan hier voor een truffelmayonaise recept om zelf aan de slag te gaan. Maar je kan ook truffelmayonaise kopen en combineren met een van deze populaire truffelmayonaise recepten.

Bekende truffelsoorten

Enkele bekende truffelsoorten zijn:

  • Zwarte truffel (Tuber melanosporum)
  • Witte truffel (Tuber magnatum)
  • Chinese truffel (Tuber indicum)
  • Zomertruffel (Tuber aestivum)
  • Wintertruffel (Tuber brumale)

Bedreigde truffelsoorten

Onderstaande truffelsoorten staan op een rode lijst en worden ernstig bedreigd.

  • Gevlekte truffel (Tuber maculatum) – bedreigd
  • Okerbruine truffel (Tuber rapaeodorum) – verdwenen
  • Donzige truffel (Tuber puberulum) – ernstig bedreigd
  • Roodbruine truffel (Tuber rufum) – gevoelig
  • Stinkende truffel (Tuber foetidum) – verdwenen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*