Als je mayonaise nodig hebt kun je een kant-en-klare mayonaise kopen of je gaat zelf mayonaise te maken. Het voordeel van zelf mayonaise maken is dat je de mayonaise helemaal naar eigen smaak kunt maken. Het is tevens ook heel eenvoudig en leuk om zelf te doen. Op deze pagina vertellen we jou alles over zelf mayonaise maken. Ook een mayonaise recept mag natuurlijk niet ontbreken. Daarom hebben we speciaal voor jou diverse verschillende ‘zelf mayonaise maken’ recepten uitgeschreven waarmee je direct aan de slag kan.
Wat is mayonaise?
Mayonaise is misschien wel een van de bekendste en meest gegeten sauzen van Nederland. Mayonaise is een koude witte saus. Mayonaise is een saus op basis van eierdooiers en olie. Het wordt vervolgens op smaak gebracht met bijvoorbeeld azijn, mosterd, citroensap of andere smaakmakers.

Bij welke gerechten gebruik je mayonaise?
Mayonaise is eigenlijk een heel veelzijdige saus. Het bekendste gerecht waar mayonaise bij gebruikt wordt is natuurlijk friet. In de volksmond ook wel patatje mayo of frietje mayo genoemd. Eigenlijk kun je mayonaise met vrijwel alles combineren dat uit de frietpan komt. Verder zie je mayonaise regelmatig terug komen op allerlei broodjes zoals bijvoorbeeld een broodje gezond of een broodje hamburger. Ook vlees geef je extra smaak met mayonaise, of het nu stukje kip of biefstuk is.
Wist je dat mayonaise ook de basis vormt voor veel dipsauzen?
Mayonaise maken
Zelf mayonaise maken doe je al met een paar ingrediënten. Je kunt het dus gemakkelijk zelf doen.

Ingrediënten mayonaise maken
- 2 eierdooiers
- 2 theelepels mosterd (voor een pittigere of lichtere mayonaise kun je meer of minder mosterd toevoegen)
- 2 eetlepels azijn (voor meer smaak kun je witte-wijn azijn gebruiken
- Zout & peper
- 250 ml plantaardige olie (zonnebloemolie of arachideolie)
LET OP: Zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn anders kan de mayonaise gaan schiften
Bereidingswijze mayonaise
Bovenstaande ingrediënten zijn ongeveer genoeg om 1 liter mayonaise te maken.
- Pak een kom en maak deze vetvrij.
- Doe de eidooiers met wat peper en zout in een kom en klop deze los.
- Voeg de mosterd, azijn en een kwart van de olie toe.
(Je kunt ook een ½ of ¾ van de mosterd toevoegen en later op smaak brengen met het restant). - Mix het geheel tot je een homogene massa ziet ontstaan.
- Voeg steeds kleine beetjes olie toe om zo de voor jou gewenste dikte te bepalen.
(Ben je bijna op de gewenste dikte ben dan voorzichtig met de olie en voeg eventueel olie in enkele druppels toe zodat de mayonaise niet te dun wordt. Het is niet erg als je olie overhoudt) - Eventueel nog mosterd toevoegen wanneer je de mayonaise te licht van smaak vindt.
- Eventueel nog enkele druppels olie toevoegen om de gewenste dikte te krijgen
- Eventueel nog extra smaakmakers toevoegen zoals bijvoorbeeld: een beetje citroensap voor een zuurdere smaak, knoflook, bieslook, dragon of koriander.
- Klaar en genieten maar van je mayonaise!
Zelf mayonaise maken
Hierboven hebben we al één basis mayonaise recept uitgeschreven voor jou. Ga je zelf mayonaise maken dan kun je extra smaakmakers toevoegen. Zoals belooft hebben we nog een aantal mayonaise recepten voor je uitgewerkt. Elk mayonaise recept begint met dezelfde basis mayonaise. Aan de basismayonaise voeg je naar eigen wens extra smaakmakers toe. Welk mayonaise recept ga jij maken?

Truffelmayonaise
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- 2 a 3 vers geraspte truffel
- Enkele druppel truffelolie i.p.v versgeraspte truffel
- 4 verschillende truffelmayonaise recepten staan op de pagina truffelmayonaise maken
Bereidingswijze
- Bepaal of je vers geraspte truffels gaat gebruiken of truffelolie
- Voeg 2 geraspte verse truffel OF voeg 2 druppels truffelolie toe aan de basis mayonaise
- Meng het geheel goed door
- Proef en beoordeel of je jouw gewenste truffel smaak ervaart
- Voeg eventueel nog halve / een hele geraspte verse truffel toe OF voeg nog een druppel truffelolie
- Roer nogmaals goed door
De truffelmayonaise is klaar!

Citroenaioli
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- 2 a 3 tenen knoflook
- Geraspte citroenschil
- Citroensap
- Snufje zout
- Vijzel (om een knoflook pasta te maken)
Bereidingswijze
- Pel 2 a 3 tenen knoflook, naargelang jouw voorkeur qua knoflook smaak
- Wrijf de tenen knoflook in met het snufje zout
- Doe de teentjes knoflook in de vijzel en vermaal tot een fijne pasta
- Roer vervolgens wat geraspte citroenschil door de knoflookpasta
- Voeg de knoflookpasta + enkele druppels citroensap toe aan de basis mayonaise
- Roer het geheel goed door
Klaar en genieten maar!

Harissamayonaise
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- Harissa
- Scheutje rozenwater geschikt voor consumptie (optioneel)
Bereidingswijze
- Neem de basismayonaise
- Voeg 1 eetlepel Harissa toe
- Roer het geheel goed
- Proef en beoordeel de smaak, ben je niet tevreden voeg dan nog een eetlepel Harrisa toe.
- Roer goed door en proef nogmaals
- Blijf Harissa toevoegen tot het geheel jouw gewenste smaak heeft
- Eventueel kun je een scheutje rozenwater toevoegen als extra smaakmaker
- Nogmaals goed roeren
Genieten maar!

Basilicummayonaise
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- Verse blaadjes basilicum
- Snufje zout
- Vijzel
Bereidingswijze
- Wrijf een aantal verse blaadjes basilicum tot pulp in de vijzel
- Voeg een snufje zout toe aan de basilicum pulp en wrijf nogmaals goed door in de vijzel
- Bepaal zelf hoe grof je de pulp wilt hebben
- Voeg de pulp toe aan de basis mayonaise
- Roer het geheel goed door zodat de pulp goed verdeeld is.
Klaar om op te dienen!

Saffraanmayonaise
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- 3 tot 6 draden saffraan
Bereidingswijze
- Kook wat water voor de saffraandraden
- Leg de saffraandraden in het kokend water
- Laat de saffraandraden goed weken in het kokend water
- Roer de geweekte saffraandraden door de basismayonaise
Je saffraanmayonaise is klaar!

Knoflookmayonaise
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- 2 a 3 tenen knoflook
- 2 a 3 takjes peterselie
- Scheutje yoghurt
- knoflookpers
Bereidingswijze
- Neem de basis mayonaise
- Pers hierin de 2 a 3 teentjes knoflook uit met een knoflookpers
- Snijd de takjes peterselie fijn
- Roer de peterselie door de basis mayonaise met de geperste knoflook
- Voeg vervolgens een scheutje yoghurt toe
- Roer het geheel goed door
Klaar om te genieten.

Mayonaise met Piccalilly
Benodigdheden
- Basis mayonaise (zie recept hierboven)
- piccalilly
Bereidingswijze
- Neem de basis mayonaise
- Voeg eenzelfde hoeveelheid piccalilly toe.
De verhouding moet 50/50 zijn, je bepaalt zelf hoeveel piccalilly mayonaise je maakt - Roer het geheel goed door
- Zo eenvoudig maak je mayonaise met piccalilly

Samenvatting mayonaise maken
Mayonaise maken is heel eenvoudig. Aan een basis mayonaise kun je diverse smaakmakers toevoegen voor een extra smaaksensatie. Aangezien de website eigenlijk bedoelt is voor het maken van truffelmayonaise raden we jou aan deze variant zeker eens te maken. Het recept truffelmayonaise is bijvoorbeeld een luxe mayonaise voor de paasbrunch. Aan truffelmayonaise hebben we voor jou een speciale pagina gewijd met 4 verschillende manieren om truffelmayonaise te maken.
Veel succes met mayonaise maken en om deze vervolgens om te toveren tot een heerlijke zelfgemaakte truffelmayonaise of een andere mayonaise recept.