Truffelmayonaise maken

Truffelmayonaise zelf maken is super eenvoudig, hoe lees je op deze pagina. Ook hebben we 4 verschillende recepten om zelf truffelmayonaise te maken voor jou klaar staan. Maak je de basis mayonaise zelf? Voeg je verse stukjes truffel of truffelolie toe? Op deze pagina leggen we jou alle mogelijke manieren van truffelmayonaise maken uit.

Onderaan deze pagina vind je 4 heerlijke truffelmayonaise recepten. Maar eerst leggen we jou het verschil tussen verse truffel en truffelolie uit.

Wat is truffelmayonaise?

De basis van een truffelmayonaise is een (reguliere) mayonaise. In feite wordt hier iets van truffel aan toegevoegd. Dit kan verse truffel zijn of truffelolie. De ‘’basis mayonaise’’ kun je kopen in de winkel. Maar als je zelf truffelmayonaise wilt maken, vinden wij dat je ook je eigen basismayonaise moet maken, wel zo lekker! Wil je ook zelf mayonaise maken dan leggen we jou dit ook maar al te graag uit.

Truffels of truffelolie toevoegen?

Wist je al dat er verschil zit in truffelmayonaise met stukjes truffel of truffelolie? Je moet vooral goed opletten bij truffelolie!

Truffelmayonaise met truffelolie


Het makkelijkste als je truffelmayonaise zelf wilt gaan maken, is truffelolie toevoegen aan je basis mayonaise. Truffelolie is verkrijgbaar bij vrijwel elke supermarkt, maar de luxere versies vind je online. Hoeveel truffelolie je moet toevoegen bepaal je helemaal zelf. Begin met kleine beetjes (enkele druppels) en zoek voor jou de juiste smaakbalans.

Voordeel van truffelolie ten opzichte van verse truffel is de kostprijs. Ook is truffelolie langer houdbaar.

LET OP! Ga je truffelolie kopen, kijk dan goed op de verpakking. Controleer of er truffelextract of truffelaroma gebruikt is. Het allerlekkerste is truffelextract, omdat dit van echte truffels gemaakt is. Truffelaroma is een kunstmatige nagebootste truffelsmaak waar geen truffel aan te pas is gekomen.

Maak je eigen truffelmayonaise

Truffelmayonaise met echte stukjes truffel

Truffelmayonaise maken met echte stukjes truffel is bijna net zo makkelijk. Hiervoor heb je truffels nodig, die je vervolgens gaat raspen. Deze geraspte stukjes truffel voeg je toe aan je basis mayonaise. Ook hier is het weer aan jou om zelf te bepalen hoeveel truffel je toevoegt.

Verse truffels koop je onder andere in een delicatesse winkel. Let wel op, want verse truffels zijn beperkt houdbaar. Met verse truffel ben je over het algemeen wel duurder uit dan met een truffelolie. Anderzijds geven de stukjes truffel de truffelmayonaise een luxere uitstraling.

Truffelmayonaise met stukjes truffel


4 Recepten om zelf truffelmayonaise te maken

Truffelmayonaise maken kan op verschillende manieren. Wel of geen mayonaise zelf maken en met geraspte truffel of truffelolie. Speciaal voor jou hebben we 4 verschillende recepten op een rij gezet waarmee truffelmayonaise maken heel eenvoudig wordt.

LET OP: De basis mayonaise kun je op heel veel verschillende manieren maken, lees de diverse manieren op de pagina mayonaise maken.

  • Luxe truffelmayonaise met stukjes truffel in zelfgemaakte mayonaise. Onze voorkeur van truffelmayonaise maken met luxe uitstraling
  • Langer houdbare truffelmayonaise maken met truffelolie in zelfgemaakte mayonaise. Minder luxe uitstraling.
  • Snel truffelmayonaise maken met stukjes truffel in zelf gekochte mayonaise. Semi zelf truffelmayonaise maken, snelle variant met luxe uitstraling.
  • Supersnel truffelmayonaise maken met truffelolie in zelf gekochte mayonaise. semi zelf truffelmayonaise maken, de snelste variant

Recept truffelmayonaise (luxe variant)

Truffelmayonaise maken met stukjes truffel in zelfgemaakte mayonaise

TIP: Ga je truffelmayonaise maken dan raden wij deze variant aan. Volledig zelf gemaakt inclusief verse stukjes truffel voor luxe uitstraling en een ware smaak sensatie. Bijvoorbeeld tijdens een heerlijke paasbrunch.

Ingrediënten

  • 2 grote eierdooiers
  • 300 ml milde olijfolie
  • 2 tot 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 volle theelepel dijonmosterd
  • 2 a 3 verse truffels, geraspt in kleine stukjes
  • zout
  • Eventueel 1 citroen, met vers geperst citroensap kun je zoetere mayonaise maken

Bereidingswijze

  • Neem een vetvrije kom
  • Doe de eierdooiers met de mosterd in een kom
  • Klop de eierdooier en de mosterd met een schone garde en voeg hier al kloppend de olie middels een dun straaltje doe.*
    Giet je de olie er te snel aan toe dan kan het gaan schiften. Mocht het gaan schiften pak dan een schone vetvrije kom en een schone vetvrije garde. Doe vervolgens 1 eierdooier in de kom en klop langzaam het geschifte mengsel de eierdooier [Je kan ook een staafmixer gebruiken i.p.v. een garde maar dan wordt je truffelmayonaise minder luchtig en heb je minder volume]
  • Je hebt nu een wit goedje dat misschien aan de dikke kant is. Om te verdunnen gebruik je een scheutje witte wijnazijn. De dikte van de mayonaise is iets wat je zelf kunt bepalen.. Speel hier mee tot je tevreden bent over de gewenste dikte
  • De basis voor de (truffel)mayonaise is klaar. Nu ga je het geheel op smaak brengen met een snufje zout en eventueel een beetje vers geperst citroensap. Ook dit is weer een persoonlijke kwestie. Proef en voeg steeds in kleine beetje toe tot je jouw gewenste smaak hebt.
  • Rasp 1 verse truffel en meng dit vervolgens door de mayonaise.
  • Rasp een tweede verse truffel meng dit vervolgens door de mayonaise*
    *Truffel heeft een sterke smaak. Hoe verser de truffel hoe sterker de smaak, voeg steeds kleine beetjes toe tot een voor jouw gewenste smaak hebt. Ben je na 2 truffels nog niet tevreden dan kun je de derde truffel raspen en (deels) vermengen met het geheel.

Klaar en geniet maar! Zo zie je maar weer dat truffelmayonaise maken heel eenvoudig is.

TIP: de mayonaise is mits gekoeld in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.

truffelmayonaise raspen

Recept truffelmayonaise zonder stukjes truffel

Truffelmayonaise maken met truffelolie in zelfgemaakte mayonaise

TIP: Eenvoudiger te maken dan het eerste recept en enkele dagen langer houdbaar.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 500 ml milde olijfolie
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout
  • Enkele druppels truffelolie

Bereidingswijze

  • Doe het ei in een kom
  • Voeg een snufje zout, de mosterd en de citroensap toe
  • Meng het geheel met een staafmixer
  • Voeg een klein beetje olijfolie toe
  • Meng het geheel met de staafmixer
  • Voeg weer een klein beetje olijfolie toe en mix vervolgens weer met de staafmixer
  • Blijf kleine beetjes olie toevoegen en mix tot je jouw gewenste dikte hebt bereikt*
    *Wordt het geheel te dik, dan kun je het verdunnen door extra citroensap in kleine beetjes toe te voegen
  • Voeg 2 druppeltjes truffelolie toe en mix het geheel
  • Proef en ben je niet tevreden over de huidige truffelsmaak dan kun je een extra druppel truffelolie toevoegen.*
    *Truffelolie heeft een hele sterke smaak! Voeg het toe per druppel tot je jouw gewenste smaak hebt bereikt.

Klaar met truffelmayonaise maken, genieten maar. Indien bewaart in de koelkast is deze truffelmayonaise +/- 10 dagen houdbaar.

truffelolie

Recept truffelmayonaise met verse truffel

Truffelmayonaise maken met stukjes truffel in zelf gekochte mayonaise

TIP: Truffelmayonaise maken op een eenvoudige snelle manier met toch een luxe truffelmayonaise look, ideaal als je weinig tijd hebt, bijvoorbeeld bij een paasbrunch.

Ingrediënten

  • 1 Pot, tube of fles mayonaise uit de supermarkt (naar eigen voorkeur)
  • 2 a 3 verse truffels, geraspt in kleine stukjes

Bereidingswijze

  • Doe de zelf gekochte mayonaise in een kom
  • Voeg hier 1 geraspte truffel aan toe en roer goed door
  • Proef, ben je niet tevreden over de truffelsmaak voeg dan nog een geraspte truffel toe. Verse truffel heeft een sterke smaak. Begin met een halve geraspte truffel.
  • Niet tevreden na het toevoegen van 1,5 geraspte truffel, blijf dan toevoegen en proeven tot je de gewenste smaak hebt.

Klaar!! Dit was een van de eenvoudigste manieren om zelf truffelmayonaise te maken.

Gekoeld in de koelkast is deze truffelmayonaise ongeveer 1 week houdbaar.

Mayonaise kopen

Recept truffelmayonaise (snelste manier)

Truffelmayonaise maken met truffelolie in zelf gekochte mayonaise

TIP: Dit is de meest eenvoudige en snelle manier van truffelmayonaise maken. Tevens is deze ook langer houdbaar

Ingrediënten

  • 1 Pot, tube of fles mayonaise uit de supermarkt (naar eigen voorkeur)
  • Enkele druppels truffelolie

Bereidingswijze

  • Doe de zelf gekochte mayonaise in een schone kom
  • Voeg 1 druppel truffelolie toe en meng het geheel goed met een staafmixer
  • Proef en beoordeel de smaak. Ben je nog niet tevreden voeg opnieuw een druppel truffelolie toe en mix goed door met de staafmixer*
    *Truffelmayonaise heeft een hele sterke truffelsmaak. Voeg per druppel toe en proef na elke druppel of je jouw gewenst smaak hebt
  • Blijf truffelolie (per druppel) toevoegen tot je jouw gewenste smaak hebt

Klaar en genieten maar! Er is geen eenvoudigere manier van truffelmayonaise te maken.


Truffelmayonaise maken samenvatting


Koop een mayonaise of ga zelf aan de slag met mayonaise maken. Voeg hier geraspte verse truffel aan toe of truffelolie. Doe dit met kleine beetjes om tot een voor jou goede smaakbalans te komen. Vervolgens hoef je het alleen nog maar toe te voegen aan je recept. We hebben voor jou 5 populaire truffelmayonaise recepten uitgewerkt.

Succes en veel plezier met truffelmayonaise maken!

Eén antwoord op “Truffelmayonaise maken”

  1. Wow, ik wist niet dat het zo eenvoudig kon zijn om truffelmayonaise te maken. Leuk dat jullie ook de vershillende manieren uitleggen. Ik ben zelf aan de slag gegaan met een eigen mayo en truffelolie. Truffelmayonaise maken ging redelijk snel en hij was verrukkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*